Opole.Celniej.pl - Śląskie pierogi ruskie?

Śląskie pierogi ruskie?

Mieszkańcy Opola na pytanie o tradycyjny śląski produkt mają gotową odpowiedź: rolada, kluski i modra kapusta.

- Jest to nie tylko śląskie, ale i bardzo smaczne - mówi pani Elżbieta, mieszkanka Opola. - Szkoda tylko, że tuczy.

Oprócz tych produktów opolanie wymieniali kołocz, żur i krupnioki. Pojawił się też, ciekawostka, barszcz z uszkami oraz pierogi. Te potrawy przywędrowały z repatriantami i już się u nas zadomowiły.

- Opolszczyzna jest bardzo zróżnicowana pod względem kulturowym, a co się z tym wiąże także kulinarnym - tłumaczy Mariola Szachowicz, dyrektor departamentu rolnictwa i rozwoju wsi w Urzędzie Marszałkowskim.

Dlatego też w menu w opolskich lokalach pod hasłem kuchnia tradycyjna można znaleźć i roladę, i ruskie.

- Najbardziej śląska jest rolada, koniecznie z kluskami i modrą kapustą, ale swoich amatorów ma również pochodzące z kresów pierogi - mówi Mariusz Łotocki, który od 11 lat prowadzi restaurację Maska. - Obcokrajowcy, ale nie tylko, bardzo sobie chwalą kuchnię naszego regionu.

Zgodnie z unijnymi standardami, produkt tradycyjny to produkt spożywczy wytwarzany z tradycyjnych surowców, posiadający tradycyjny skład i sposób produkcji. Musi również być przyrządzany na danym terenie minimum od 25 lat. - Tak było w przypadku ciasta "jeż" pochodzącego z Kazimierza - mówi Szachowicz.

W województwie opolskim mamy na razie zarejestrowane 43 produkty regionalne. Są wśród nich gotowe potrawy, jak śląski żur na maślance czy gołąbki z kaszy gryczanej, ale również pojedyncze produkty. Z serów koniecznie domowy z parzonym kminkiem, z mięs żymlok opolski biały czy leberwurst drobno mielony, a z ciast koniecznie kołocz z makiem, serem lub jabłkiem.

- Dla mnie to właśnie najbardziej tradycyjny śląski produkt - mówi Mariola Szachowicz. - Najlepszy jest ten z jabłkiem.

Mamy też tradycyjne owoce, warzywa i napoje alkoholowe, jak piwo miodowe i nalewki kresowe.

Tradycyjne produkty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Tak było w przypadku pani Mari Roguckiej, która produkuje gołąbki z kaszy gryczanej.

- To tradycyjna potrawa z kresów - mówi pani Maria. - Mnie nauczyła ją robić moja mama, a ją jej babcia. Potrawa jest bardzo zdrowa i prosta w przyrządzeniu.

Marii Roguckiej marzy się, aby kolejne produkty znane jej od lat zostały uznane za tradycyjne. To między innymi sernik z ziemniakami oraz kiełbasa wędzona w beczce.

Pojawia się jednak obawa, czy - mimo akcji promocyjnych i wpisów do unijnych rejestrów - część tradycyjnych potraw nie zaniknie. - Większość takich produktów wyrabiają panie po 50-ce - mówi Elżbieta Wijas-Grocholska z Muzeum Wsi Opolskiej. - Nasze mamy nie pracowały, więc mogły sobie pozwolić na spędzanie dużej ilości czasu w kuchni.

- Sposobem przygotowania tradycyjnych potraw coraz częściej interesują się mężczyźni - dodaje pani Maria.

Wszystkich tych potraw będzie można pokosztować w najbliższą niedzielę w Muzeum Wsi Opolskiej. Odbędzie się tam Festiwal Folklorystyczny "Sąsiedzkie spotkania". W programie jest też konkurs na produkt tradycyjny.

Gazeta Opolska, Magdalena Pilor "Śląska rolada obok barszczu z uszkami"


Z komentarzy pod artykułem: typowo opolskie?
svatopluk: 2008.08.06
co w tych potrawach jest typowe opolskie? kluski jak sama nazwa wskazuje sa slaskie i tym samym gotowane rowniez w Katowicach i Rybniku. a potrawy repatriantow znane sa rowniez w Legnicy i Zielonej Gorze jak i w calej Polsce. kuchnia regionalna jest slaska. a pozatym jest jeszcze kuchnia ogolnopolska. dziwi mnie te 25 lat do uznania potrawy za tradycyjna? za kilka lat bedziemy miec tradycyjne jadlo opolskie typu ryz slodko-kwasny i kebab z kurczakiem:)





Wybory 2010 lsk